1 mai 2021

pe aici nu umbla fat-frumos


pe aici nu umbla fat-frumos calare pe un cal alb, dar l-am vazut impiedicandu-se de un val. 

pentru ca fat-frumos nu este cel pe care il stiti din povestile de demult, de pe vremea cand le ascultam la pickup, in timp ce mama isi facea de lucru prin bucatarie si ma lasa pironita pe canapea, cu acel fat-frumos din lacrima: “si-i puse mama numele fat-frumos din lacrima. si crescu si se facu mare ca brazii codrilor. crestea intr-o luna cat altii intr-un an. cand era destul de mare, puse sa-i faca un buzdugan de fier, il arunca in sus de despica bolta cerului, il prinse pe degetul cel mic, si buzduganul se rupse in doua.”

nu stiu de ce fat-frumos era din lacrima si intruchiparea perfectiunii, dar noi il vom numi mp4/4 si in povestea asta este intruchiparea unei imperfectiuni pe care va invat cum sa o recunoasteti daca il veti intalni vreodata.

fat-frumos mp4/4 nu o sa rupa niciodata buzduganul in doua, insa la prima intalnire o sa te duca intr-un bar cu nume din fabule, care o sa aiba un semn mare cu inchis pe usa. pentru ca stie locurile faine, dar nu si orarul lor de inchidere.

fat-frumos mp4/4 o sa iti vorbeasca vrute si nevrute, mai mult nevrute la inceput, dar tu o sa il asculti pentru ca stii ca vorbele zboara, nu sunt pentru totdeauna. alea se numesc fapte. 

fat-frumos mp4/4 o sa se entuziasmeze, o sa iti vorbeasca din carti, chiar si din cele necitite, o sa iti zambeasca, o sa se incrunte, o sa iti vorbeasca din nou din carti. tu o sa il asculti, o sa ii zambesti si o sa ii spui povestile pe care nu le-a mai citit pana acum, si din care nu o sa iti citeze niciodata. pentru ca le stii deja pe de rost. 

fat-frumos mp4/4 isi schimba culoarea ochilor in functie de momentul zilei si de dispozitia in care se afla. cand sunt verzi inseamna ca e soare afara si se anunta o zi senina, cand sunt albastri e deja noapte si pielea ii miroase a sare si pe fundal se aude melodia de dupa, cand sunt incetosati isi pune capul pe umarul tau si se transforma intr-un copil. cand sunt caprui, inseamna ca se uita in ochii tai de minute bune si iti vezi propria reflexie. uita-te mai atent, chiar o sa te vezi.

fat-frumos mp4/4 nu stie intotdeauna sa aiba grija de tine, asa cum nu stie sa aiba grija de el. vor fi momente cand o vei face pentru amandoi, iar atunci e bine sa stii sa te plimbi printre vartejuri. de par. 

fat-frumos mp4/4 iti trimite inimi predefinite pe whatsapp, dar se entuziasmeaza ca un copil cand ii citesti despre inima anatomica. de ea chiar are grija, o tine in brate pana o frange de durere, ii trimite zambile pe furis, apoi 3 inimi predefinite una dupa alta. candva o sa iti agate o inima de incheietura mainii, nu te panica daca nu o vei mai putea da jos vreodata. se asorteaza cu pielea sarata si melodia de dupa. 

fat-frumos mp4/4 nu despica bolta cerului si o sa iti povesteasca despre suferinta numai dupa ce o sa ii povestesti despre a ta. pentru ca atunci o sa stie ca inima anatomica nu se despica de mai multe ori. 

fat-frumos mp4/4 poarta papuci cu sacou si o insigna in piept cu chipul tau. de fapt nu e chiar al tau, dar o sa te faca sa zambesti. sper ca o sa intelegi ca a adus-o pentru tine pe uber-uri, avioane, masini si oceane.

fat-frumos mp4/4 se impiedica de pietre, de scari, de noroaie, de roci vulcanice si dintr-odata revine din lumea lui si isi da seama unde se afla. acela o sa fie momentul cand o sa iti zambeasca incurcat, iar tu o sa te prefaci ca nu observi. ca nu observi de ce s-a impiedicat. 

fat-frumos mp4/4 nu merge calare pe valuri, dar o sa isi faca curaj sa se lupte cu ele. apoi o sa vina victorios, o sa strige am infrant! si o sa construiasca o casuta din paleti pe o plaja pustie. unde o sa stati si iarna si vara, iar cand vin valurile mari o sa radeti amandoi cu ochii incetosati si cu pielea mirosind a sare din ocean. potrivit spuselor sale, este mai sarata decat sarea din mare. 

fat-frumos mp4/4 o sa incalce una dintre cele zece porunci si o sa isi faca un chip cioplit din playlist-ul tau de drum lung, o sa se inchine inaintea lui si o sa il slujeasca. o sa poftesti si tu muzica aproapelui tau si o sa adaugi melodiile din telefonul lui intr-al tau. 

fat-frumos mp4/4 o sa iti spuna sa scrii ceva, orice, numai sa aiba ce sa citeasca. si tu o sa il crezi si o sa scrii din nou o poveste pe care oricum nu o citeste nimeni, dar care o sa iti umple inbox-ul de inimi predefinite. 

fat-frumos mp4/4 o sa amestece condimente, tari, ape, gusturi, si o sa le arunce pe toate intr-o farfurie. aceeasi farfurie din care o sa manance si el.

fat-frumos mp4/4 o sa te invete jocuri noi, dar o sa le joace cu aceeasi placere si pe alte tale. poate uneori cu o placere chiar mai mare, daca sunt soptite deasupra farfuriei cu gambas si octopus. 

fat-frumos mp4/4 nu o sa iti ofere niciodata lumea intreaga. stie ca o ai pe a ta, imperfecta, cu rosturi neumplute, cu gauri in pereti, cu colturi sarite si flori uscate pastrate in sticle de alcool. lumea cu care o sa asocieze cuvantul celest, chiar si pentru o seara. una dintre seri. 

pentru fat-frumos mp4/4 o sa asociezi cuvantul celest cu ritmuri, nu cu persoane. 

fat-frumos mp4/4 nu exista, asa cum nu exista vacante perfecte si drumuri cu hohote de ras. asa cum nu exista ochi in care sa se reflecte bucati de lamaie sau o pereche de sani dezgoliti. asa cum nu exista nici pietre vulcanice fermecate sau brazi in forma de dragoni. nici inimi predefinite cu un numar limitat de beneficiari. nici ganduri sincronizate sau expresia “prea multa paine”. fat-frumos mp4/4 nu exista, dar daca il vedeti impiedicandu-se de un val, sa ii spuneti ca nu a lasat scrum de tigara in scoica de pe masa.