24 ianuarie 2017

scurta povestire despre o scurta vizita


vineri, 20.01.2017, 18.17 


una dintre povestile scrise in notes pe telefon. 

sunt in autobuz spre aeroport. unul dintre acele drumuri lungi spre casa, pe care sunt fericita sa le tot fac anul asta. maine este ziua lui, una dintre acele zile cand adauga un 0 la cifra anilor. nu stie ca vin, o sa ajung dupa miezul noptii, o sa bat la usa si o sa ii cant la multi ani. vreau sa il strang tare in brate, sa ii multumesc pentru tot si sa ma intorc aici. fericita ca el e fericit. 

cum crezi ca as fi stat departe de tine cand jumatate din varsta pe care o implinesti mi-ai dedicat-o complet? cum crezi ca m-as fi dus maine dimineata la cafeneaua de langa casa mea de aici, cand singura cafea pe care vreau sa o beau e aia la ibric, la noi in sufragerie? m-am gandit la atatea cadouri pe care as fi vrut sa ti le cumpar, dar am stiut imediat ca asta ar fi cel mai frumos. noi suntem antiteza filmului Toni Erdmann, pe care tu nu l-ai vazut inca. iti povestesc eu - e despre o fata, expat intr-o tara straina, pe care vizita tatalui o ia prin surprindere si pe alocuri ajunge sa o incomodeze. o fiica careia tatal ii reaminteste cum se traiesc momentele mici, aparent neinsemnate din viata. cu bucurie, cu seninatate, uneori cu un strop de nebunie si inconstienta. si cu un mare zambet pe fata. 

cam asa cum aveam eu cand te vedeam venind sa ma iei de la gradinita. primavara, toamna, canicula, -10 grade, stiam ca o sa ma astepti mereu in fata portii. ca zambetul pe care il aveai atunci cand veneai sa imi aduci un sandvis in recreatia mare, fara ca eu sa stiu. ca zambetul pe care il aveam cand te intorceai de la serviciu si imi spuneai ca ai gasit pe scara blocului un Kat Kat, napolitana aia care imi placea atat de mult.

pentru toate zambetele astea si pentru multe care vor urma, pentru povesti scrise in notes pe telefon, care imi vor aminti mereu de momentele noastre. pentru ca e povestea noastra, asa cum nu mai e nicio alta poveste. au trecut anii si in seara asta o sa te astept eu in fata usii, asa cum iti promit ca o sa fac de fiecare data cand o sa iti fie dor. 

La multi ani, tata!