20 mai 2014

Marlboro si siropul de cirese

ma intorceam in seara asta de la alergat. pe scara blocului o doamna in varsta isi prinsese mainile intre 3 plase pline de cumparaturi, lesa unei cateluse si cheia de la cutia postala. m-am oferit sa o ajut mai mult cu forta. era jenata ca ii car sacosile pana la...etajul 1! s-a oprit sa imi multumeasca si mi-a povestit ca s-a mutat din februarie in bloc si nu cunoaste zona. era fericita ca astazi descoperise o macelarie aproape de casa.

draga mea, nu stiu cum se plang babele astea de varsta mea (anu’ asta fac 71) ca se plictisesc. eu nu am timp de asta. muzica e viata mea, imi curge prin vene. daca ascult muzica clasica sau citesc, trec zilele asa frumos. nu am timp pentru toate pasiunile mele.
mi-as fi dorit sa mai stau de vorba cu ea, dar se tot scuza ca ma face sa pierd timpul. pana la urma i-am spus ca si eu locuiesc singura si imi face placere sa stam de vorba.
pai nu vrei sa vii pana la mine la o poveste? eu sunt o baba moderna, imi place sa fiu inconjurata de tineri.

lucretia o are pe cindy de 16 ani. acum locuiesc impreuna intr-o camera simpla de 20 mp, care nici macar nu e a lor. are un casetofon cu CD la capul patului, castile Sony pe care si le-a cumparat de la mall si cartile despre fenomene paranormale. poarta pantofi oxford, sosete cu dungi portocalii si ruj rosu. povestea intr-una despre muzica, ca esenta a tuturor lucrurilor frumoase din viata ei.

oricat de nefericita sunt, muzica ma salveaza. imi pun seara castile si ascult muzica la maxim. stii ce faceam azi-noapte la 3 cand nu aveam somn? dansam singura prin casa. si nu, nu sunt nebuna! imi place viata. stii cat de repede trece?
mi-a oferit un pahar de apa minerala cu sirop de cirese si s-a scuzat ca nu cumparase ceva dulce.
hai sa ascultam un interpret olandez, piet veerman. stii ce mi-ar fi placut acum? sa coboram aici in gradina si sa ascultam muzica asta pana la refuz. apropo, fumam o tigara? aaaaaa, nu fumezi! stii ce zice lumea despre femeile care fumeaza? ca sunt curve! si ei sunt niste tampiti.

si-a scos din geanta un pachet de Marlboro si din cand in cand se ducea sa dea muzica mai tare. apoi facea cativa pasi de dans. am povestit despre copii, nepoti si stranepoti, despre barbati si relatii esuate, despre perioada cand era eleva la caragiale si il cunoscuse pe primul sot, despre strada zambaccian unde copilarise si “golancele” pe care le vede astazi la televizor.
asculta la mine ca viata e o clipa, intelegi?! crezi ca eu stiu cand am ajuns aici? fetele ca tine au noroc, dar pe langa alergatul de una singura, iesi in oras sa cunosti oameni si sa te faci placuta!
am plecat pentru ca se facuse tarziu. i-am spus ca mi-ar placea sa o mai vizitez. mi-a raspuns hotarata, fara urma de falsa curtoazie:
daca o sa fiu acasa, o sa am timp si dispozitie...ne mai intalnim...

Imaginea de aici