26 martie 2015

cauta-ma tu



functia shuffle are uneori un mod brutal de a-ti aminti de oameni pe care ii credeai demult uitati. atunci cand a auzit melodia in casti, s-a intors cu ani in urma in camera aia mica, in care se inghesuiau amandoi pe o canapea visinie si isi spuneau povesti.

ea vorbea mult, el o asculta uimit de felul in care gesticula, de modul in care se ridica dintr-o data sa imite pe cineva sau sa insufleteasca o idee. ca sa o impresioneze, ii povestea despre perioada in care locuise in portugalia, inventa intamplari despre noptile petrecute  pe malul raului douro, despre paharele cu vin de porto, despre oamenii pe care ii cunoscuse.

de fapt, singura persoana cu care se imprietenise in cele sase luni petrecute acolo, fusese colegul lui de camera. bause o singura data un pahar de vin la o terasa si in rest statea in camera, printre carti si firimituri de paine prajita raspandite prin pat.

in fiecare zi din ultimii doi ani petrecuti singura isi incepea si incheia saptamana pe peronul de la metrou, asteptand. dimineata de luni. dimineata cu gandul la alte dimineti. cand se trezea mult dupa ce el pleca si gasea la baie capacul parfumului si in sufragerie sticluta. cand lasa pe scaun camasa calcata ca sa ia pe fuga un tricou din sifonier. cand gasea in chiuveta castronul murdar de iaurt cu cateva resturi de cereale uitate in el. ah, ce enervant era!
dupa plecarea lui, a cautat mult timp castroane de iaurt cu resturi de cereale in chiuveta. insa fiecare dimineata era la fel. o chiuveta curata, un scaun fara haine aruncate pe el si o casa a naibii de goala.

a tresarit cand a oprit metroul in statie. in dreapta ei era acelasi barbat cu care se intalnea in fiecare dimineata a ultimelor luni in statia de la eroii revolutiei. blond, ciufulit, cu ochi albastri. si-a facut loc prin multime si a ajuns cumva langa umarul lui. ar fi vrut sa ii atraga atentia, sa nu mai lase timpul sa treaca pe langa ei. inca doua statii pana sa coboare si nu avea nici idei, nici curaj. dintr-o data a zambit ca si cum gasise rezolvarea tuturor problemelor.
si-a scos telefonul din buzunar, a intrat pe facebook si a stat timp de doua statii uitandu-se tamp la...propriul profil. nici nu s-a mai intors catre el cand a coborat, stia ca o sa o caute.

cand urca scarile de la metrou a auzit sunetul telefonului. Alex Simion ti-a trimis o cerere de prietenie...