24 ianuarie 2016

de ce sa nu invidiezi un om cu bani

in noaptea de 26 decembrie 1985 nea marinache a simtit ca i se apropie sfarsitul. le-a chemat pe cele doua fete la el ca sa nu fie singur la trecerea spre dincolo. ii era frica. fata cea mare nu a suportat sa isi vada tatal in starea aia. a lasat-o pe magdalena, sora cea mica, de veghe pana dimineata. intotdeauna a fost mai puternica, chiar si in astfel de momente. trecuse mai usor si peste moartea mamei, in timp ce aurora inca suferea cand isi aducea aminte de ea.

in miez de noapte, tatal i-a marturisit celei mici ca in frigiderul din bucataria de vara erau ascunsi banii stransi de-o viata. sa ia de acolo pentru inmormantare si restul sa ii imparta apoi intre ele.
era trecut de ora 3 dimineata cand sora cea mica si sotul ei au descoperit ce se ascundea in frigiderul batranului de atatia ani. aproape 500.000 lei, bani cu care puteai sa iti cumperi vreo 7 dacii. nea marinache fusese negustor si un om chibzuit. nu a trait in bogatie, in schimb ii placea sa agoniseasca  “pentru vremuri grele”.

spre dimineata, cand aurora s-a intors la casa tatalui, acesta se simtea deja mai rau. bolborosea cuvinte fara sens si isi pierdea sirul gandurilor. cand i-a soptit sa caute banii din frigider, a pus asta pe seama starilor de delir. nu au mai trecut multe ceasuri si batranul s-a dus la fel de discret cum traise. pe seara si-a amintit de ultimele cuvinte legate de banii din frigider si a intrebat-o pe sora cea mica daca stia ceva despre asta. s-a aratat foarte mirata si a luat-o in deradere:

- pui baza pe vorbele unui muribund?! frigiderul ala nu are urme de mancare, d-apoi de bani!
.........................................
la 20 ani de la intamplarea asta, magdalena o ducea bine. dupa ‘90 incepuse sa construiasca mai multe case cu sotul ei pe care apoi le-au vandut. banii nu au intarziat sa apara. baiatul lor avea propria afacere, nepotul deja apartament in centrul bucurestiului. ceea ce nu stia nimeni din familia ei era ca nu uitase niciodata intamplarea din iarna cand se prapadise batranul. avea cosmaruri si presimtea mereu ca ceva rau o sa i se intample. 
ziua in care a hotarat sa ii marturiseasca surorii ce facuse cu zeci de ani in urma, spera sa fie si ziua in care remuscarile ei vor lua sfarsit. nu i-a spus niciodata cati bani fusesera acolo cu adevarat, a mintit si in privinta asta. i-a dat o suma modica in schimbul unei constiinte curate. si aia a fost ultima zi in care aurora i-a mai vorbit. 
........................................
aurora a ramas vaduva de tanara. s-a chinuit sa creasca cele doua fete si nu s-a mai casatorit. nu a putut sa o ierte niciodata pe magdalena pentru ceea ce ii facuse, o ura si privea cu durere la viata pe care si-o cladise din banii familiei. era sigura ca tatal avusese o avere ascunsa acolo si ca "frigiderul" fusese calea magdalenei spre o viata lipsita de griji. 

in ianuarie 2016 aurora, sora cea mare, a murit. la un an dupa ce s-a prapadit si una dintre fiicele sale. cu o seara inainte de inmormantare, magdalena a avut din nou cosmaruri. sora cea mare ii aparuse in vis si ii soptise sa nu uite ca banii ii vor aduce mereu numai lacrimi si nefericire. magdalena nu va uita asta vreodata. este a treia oara cand plateste cautiunea nepotului arestat din nou pentru trafic de droguri. de data asta i-au cerut “doar” 2 miliarde. 

deschide frigiderul, isi pune un pahar cu apa si inghite o pastila de xanax. o alta zi mizerabila de trait in confort.