11 martie 2016

singuratatea corporatistului de cursa lunga

6.30 AM: in fiecare dimineata victor se trezeste la ora asta. din momentul in care opreste alarma telefonului si pana iese pe usa trec 45 minute. merge cu bicicleta aproximativ 10-15 minute pana la birou. ajunge intotdeauna primul dintr-un open space de 50 de persoane. asta pentru ca programul incepe la 8.30 si colegii se strang abia pe la 9. isi pune castile bowers & wilkins, cumparate din bonusul primit de sarbatori si asculta invariabil nicecream fm

9.20 AM: intra irina pe usa. uneori nici nu ridica privirea dupa ea, o recunoaste dupa zgomotul tocurilor. observa cu coada ochiului faldurile fustei. azi a venit cu cea rosie, pana la genunchi. isi arunca geanta pe birou si, desi nu aude ce spune, stie ca povesteste despre traficul infernal din dimineata aia. despre cat de aglomerat a fost bd. aviatorilor, despre pietonii care se arunca ca oile sa traverseze, despre paznicul care ii deschide in fiecare dimineata usa zambind. 

10.10 AM: cu un gest desuet irina isi aranjeaza ciorapii pe sub birou, de parca ar fi singura in incapere. gestul asta nu ii place lui victor. uneori pare distrata si nu o intereseaza cei din jur. stie ca urmeaza sa se duca la cafea cu prietena ei de la etajul 5, mia. stau cam 15-20 minute in fiecare dimineata pe balcon. irina fumeaza. desi victor nu a fumat niciodata, gesturile cu care irina isi aprinde tigara sau sufla fumul, in timp ce cu cealalta mana isi zburleste parul, i se par extrem de seducatoare. 

11.25 AM: irina se apleaca peste biroul colegului din fata si ii cere ciocolata. o enerveaza asta la ea. parca are o placere deosebita sa guste din mancarea celorlalti. uneori bea si din paharul altora de suc. si se sterge cu limba pe buze, de parca nu ar fi nimic provocator in gestul ei.

13.30 PM: irina se ridica brusc, ia geanta si pleaca in graba la pauza de pranz. acum e momentul cand se plange in drum spre iesirea din cladire de restaurantele din jur, de faptul ca s-a saturat sa manance salata de ton cu porumb si ca ar vrea sa incerce ceva nou. 

14.45 PM: irina isi musca buza de jos si isi trece incontinuu mainile prin par. e un semn ca e stresata si victor stie ca asta se intampla de obicei cand are de terminat o prezentare pana la finalul zilei. uneori isi intoarce mansetele la camasa, isi aranjeaza obsesiv gulerul sau mananca cel putin un pachet de oreo. la ora asta irina bea deja a treia cafea. victor asculta in continuare nicecream si isi updateaza CV-ul: “experienta in proiectare si dezvoltare cu baze de date precum Oracle, SQL, Access, SQL Server, DB2”

15.55 PM: victor trece pe langa irina in drum spre bucatarie. nu se uita la el, ba mai mult are pantofii scosi si picioarele intinse pe cutia de sub birou. uneori e neatenta si face niste gesturi imprudente in public.

17.10 PM: irina se ridica si se pregateste sa plece. victor tocmai a dat restart la calculator si aude conversatia telefonica a acesteia. se pare ca iar se roaga de vreo prietena sa iasa in barul de langa ateneu. rade si isi aranjeaza fusta care se mulase pe picioare, in timp ce tine telefonul cu urechea sprijinita de umar. scapa telefonul pe jos si striga in gura mare “futu-i". il asambleaza imediat un coleg, caruia irina ii zambeste ispititor, in semn de multumire. victor nu s-ar fi ridicat, dar ii e ciuda ca a aparut matei atat de binevoitor.

17.25 PM: la scurt timp dupa ce ea pleaca, victor inchide calculatorul si traverseaza vis-à-vis la cursurile de spinning. de 2 ori pe saptamana e acolo, de 2 ori iese la alergat si de 3 ori la bazin la dinamo. in timpul cursului rememoreaza imaginea irinei din ziua respectiva. zambeste cand isi aduce aminte ca acum cateva luni ea a fost cea care il invitase la barul de langa ateneu. era intr-o miercuri si nu avea cum sa mearga. avea ora de spinning si apoi de inot. de atunci irina nu i-a mai vorbit deloc. victor e singur de patru ani. nu stie de ce. femeile sunt in continuare un mister pentru el.

19.35 PM: irina nu are un abdomen ferm, are putina celulita pe picioare si nu e deloc disciplinata cand vine vorba de sport. in timp ce victor facea a treia tura de bazin si se simtea din ce in ce mai implinit fizic, irina era la al doilea pahar de aperol si povestea despre seinfeld, obsesia pentru muzica ninei simone si cursul de design interior la care se inscrisese. povestea toate astea cu matei, colegul care ii asamblase telefonul. era o alta seara implinita, cu muzica faina pe fundal, povesti despre pasiuni comune si bautura lor preferata in pahar.